ΑΡΘΡΑ:

Grab the widget  IWeb Gator

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα - έκκληση προς τους ηγέτες στέλνει η "Μύρτις"

Το μήνυμά της, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες και απευθύνεται σε ισάριθμους ηγέτες κρατών, θα στέλνει από τη Δευτέρα (13/09) στο αθηναϊκό και μη κοινό, η Αθηναία έφηβη “Μύρτις”.



Η ανώνυμη 11χρονη Αθηναία, που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο του λοιμού του 430 π.Χ. στον Κεραμεικό και πήρε το όνομα “Μύρτις” από τους επιστήμονες, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την ανάπλαση του προσώπου της, πέθανε από τον τυφοειδή πυρετό (γνωστός και ως λοιμός της Αθήνας), που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας, στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.

Η Μύρτις, όπως έδειξε η ανάπλαση του προσώπου της, διέθετε καστανά μάτια και μαλλιά, ίσια μύτη και μεγάλο μέτωπο.

Το κρανίο της 11χρονης, μαζί με τα οστά 150 ακόμη ανθρώπων στον ονομαζόμενο τάφο του Λοιμού, είχε βρεθεί το 1994-1995 κατά τη διάρκεια ανασκαφών για τις εργασίες του Μετρό στον Κεραμεικό.

Καθοριστικό λόγο στην ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος, έπαιξε το γεγονός ότι διατηρούνταν η άνω και η κάτω γνάθος, καθώς και όλα τα δόντια του 11χρονου κοριτσιού, τα μόνιμα και μερικά από τα νεογιλά, πράγμα σπάνιο.


Ο καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Παπαγρηγοράκης, που ασχολείται 30 χρόνια με την έρευνα αρχαίων κρανίων και υπήρξε η “ψυχή” της ανάπλασης του προσώπου της Μύρτιδος, είχε δηλώσει τότε :

“Η αναβίωση του προσώπου του κοριτσιού, όχι μόνο θα ήταν ευκαιρία για να δούμε μια αρχαία Αθηναία που έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης, όταν οι Αθηναίοι δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, αλλά επιθυμούσε με την "επιστροφή της" να στείλει ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του”.

Το μήνυμα της Μύρτιδος

Διόμιση χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό μου, ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης.

Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση, ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως, εσείς οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, έχετε όλα τα μέσα για να προλαμβάνετε και να θεραπεύετε ασθένειες”.

Το μήνυμά της θα “ακουστεί” από τον χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου θα φιλοξενείται έως τον Νοέμβριο, πλάϊ στις επιτύμβιες στήλες επώνυμων νεκρών της αρχαιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger

Nikos Papazoglou- Augoustos

ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2012..??

το περιβάλλον εκπεμπει S.O.S

O ΧΑΡΤΗς ΜΑς.......

ΑΣΤΕΙΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ

ΣΤΟΙΧΗΜΑ live scores

ΞΑΝΘΗ


ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
fititis.gr Ένα site και όχι μόνο για φοιτητές!!! village.gr Το γνωστό village για σινεφίλ!!! exodos.gr Το γνωστό σε όλους Exodos μπείτε για να δείτε που θα βγείτε. Aθηνόραμα Για να ξέρετε που να πάτε!!!greekpuppettheatre.gr Και το ελληνικό κουκλοθέατρο είναι εδώ!!!driveme.gr Χαθήκατε μπείτε εδώ!!! greekferries.gr Φτηνά εισιτήρια τρέξτε να προλάβετε!!! travel.gr Πάμε διακοπές; !!! hungry.gr Πολύ φαΐ !!! farinolayachts.gr Αν μπορείτε νοικιάστε και ώρα καλή στην πρύμνη σας και αέρα στα πανιά σας!!! diakopes.gr Τουριστικός Οδηγός travelforall.gr Πακέτα Διακοπών, Προσφορές Ταξιδίων σε Ελλάδα και εξωτερικό,Ξενοδοχεία στην Ελλάδα tourismingreece.gr ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 24hours.gr 24 Ώρες Τουρισμός Ταξίδια













ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕς ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗς ΥΓΕΙΑς ΚΑΙ "ΔΙΑΙΤΑς"...

ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ KAI ΜΟΥΣΙΚΗ



ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Defense 1942

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ INTERNET

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ

Αξιοθέατα στην Καβάλα