ΑΡΘΡΑ:

Grab the widget  IWeb Gator

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009

Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν πολλά θαλάσσια οικοσυστήματα


Κάποιες ελπίδες αρχίζουν να αχνοφαίνονται για τους πληθυσμούς των ψαριών στις θάλασσες του πλανήτη, που χρόνια τώρα υποφέρουν από την υπεραλίευση και σταδιακά εξαφανίζονται.
Μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, η πιο πλήρης μέχρι σήμερα, με τη συνεργασία θαλάσσιων βιολόγων και οικολόγων (πράγμα ασυνήθιστο μέχρι σήμερα, καθώς οι δύο κλάδοι βρίσκονται σε χρόνια διαμάχη), διαπίστωσε ότι αποδίδουν σταδιακά τα μέτρα κατά της υπεραλίευσης και ότι πολλά θαλάσσια οικοσυστήματα δείχνουν πλέον σημάδια ελπιδοφόρας ανάκαμψης.Τα διάφορα μέτρα (ποσοστώσεις, ζώνες απαγόρευσης, νομοθεσία για τα δίχτυα κ.α.) έχουν βοηθήσει τους αλιευτικούς πληθυσμούς να ανακάμψουν. Παρόλα αυτά, η έρευνα εφιστά την προσοχή ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η σοβαρή ζημιά που έχει γίνει μέχρι τώρα και δεν πρέπει να ανατραπούν αυτά τα μέτρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλειονότητα των αλιευτικών περιοχών έχει ακόμα προβλήματα μειωμένων πληθυσμών ψαριών και δεν διαθέτει σωστούς μηχανισμούς διαχείρισης της αλιείας.Η διετής έρευνα, από 21 ειδικούς (με επικεφαλής τον Καναδό θαλάσσιο βιολόγο Μπόρις Γουόρμ του πανεπιστημίου Νταλουζί), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και κάλυψε τα θαλάσσια οικοσυστήματα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Σύμφωνα με την μελέτη, το 63% των πληθυσμών ψαριών χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση για να μην καταρρεύσουν πλήρως στο μέλλον. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι «οι ωκεανοί μας δεν είναι ακόμα μια χαμένη υπόθεση». Στις μισές από τις συνολικά δέκα περιοχές αλιείας που εξέτασε η νέα μελέτη, διαπιστώθηκε ότι έχει μειωθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης και εμπορικής αξιοποίησης, δηλαδή μειώθηκε το ποσοστό των ψαριών που αλιεύονται σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού που ζει σε αυτή την περιοχή.
Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά στα νερά της Ισλανδίας, της νότιας Αυστραλίας, του Καναδά και της Καλιφόρνιας. Αντίθετα, υπερβολική υπεραλίευση συνεχίζει να γίνεται στη Βόρεια και τη Βαλτική θάλασσα, καθώς και στο Βισκαϊκό κόλπο, δυτικά της Ισπανίας. «Είναι μόνο μια αρχή» δήλωσαν οι επιστήμονες, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα ότι τελικά η καταστροφική και μη βιώσιμη αλιεία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, αν οι κυβερνήσεις δεν εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Πριν μόλις δύο χρόνια μια άλλη έρευνα (πάλι με επικεφαλής τον Γουόρμ) είχε προειδοποιήσει ότι μέχρι το 2048 η υπεραλίευση θα έχει προκαλέσει την κατάρρευση των αλιευτικών πληθυσμών του πλανήτη. Η «καταστροφολογική» εκείνη εκτίμηση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις άλλων επιστημόνων που αντέτειναν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Μετά τη νέα μελέτη, όπου οι επιστήμονες φαίνεται πλέον να καταλήγουν σε μια συναίνεση, χαριτολογώντας ο Γουόρμ, εξέφρασε πλέον την αισιοδοξία του ότι, αφού η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, το 2048 ίσως τελικά καταφέρει να κάνει ένα πάρτι με ...θαλασσινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Nikos Papazoglou- Augoustos

ΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2012..??

το περιβάλλον εκπεμπει S.O.S

O ΧΑΡΤΗς ΜΑς.......

ΑΣΤΕΙΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ

ΣΤΟΙΧΗΜΑ live scores

ΞΑΝΘΗ


ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
fititis.gr Ένα site και όχι μόνο για φοιτητές!!! village.gr Το γνωστό village για σινεφίλ!!! exodos.gr Το γνωστό σε όλους Exodos μπείτε για να δείτε που θα βγείτε. Aθηνόραμα Για να ξέρετε που να πάτε!!!greekpuppettheatre.gr Και το ελληνικό κουκλοθέατρο είναι εδώ!!!driveme.gr Χαθήκατε μπείτε εδώ!!! greekferries.gr Φτηνά εισιτήρια τρέξτε να προλάβετε!!! travel.gr Πάμε διακοπές; !!! hungry.gr Πολύ φαΐ !!! farinolayachts.gr Αν μπορείτε νοικιάστε και ώρα καλή στην πρύμνη σας και αέρα στα πανιά σας!!! diakopes.gr Τουριστικός Οδηγός travelforall.gr Πακέτα Διακοπών, Προσφορές Ταξιδίων σε Ελλάδα και εξωτερικό,Ξενοδοχεία στην Ελλάδα tourismingreece.gr ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 24hours.gr 24 Ώρες Τουρισμός Ταξίδια
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕς ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗς ΥΓΕΙΑς ΚΑΙ "ΔΙΑΙΤΑς"...

ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ KAI ΜΟΥΣΙΚΗ

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Defense 1942

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ INTERNET

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ

Αξιοθέατα στην Καβάλα

MUSIK

Loading...